Ekmek, çağlar boyu insanın en önemli besin kaynağı olmayı başarmıştır. Dünyanın hemen hemen her yerinde buğday yetişmektedir. Dünyada buğday rekoltesi 695 milyon tondan fazladır. Yani neredeyse dünya nüfusunun 3 katı oranında buğday üretimi var. Buğday üretiminde Çin birinci sırada, Hindistan ise üçüncü sırada. Türkiye ise 13. sıralardadır.
Çavdar ise buğday kadar fazla üretilmez. Dünyada 13,3 milyon metrik ton, Türkiye'de ise 0,3 milyon metrik ton üretilmektedir. Çavdar üretiminin az olması talep edilmemesinden dolayıdır.
Rusya'da 1992 yılında 13.9 milyon metrik ton iken 2005 yılında 3.6 milyon metrik tona düşmüştür. Ayni duruma uyan ülkeler aşağıdaki gibidir:
- Polonya'da 1992 yılı 5.9 milyon metrik ton, 2005 yılı 3.4 milyon metrik ton
- Almanya'da 1992 yılı 3.3 milyon metrik ton, 2005 yılı 2.8 milyon metrik ton
- Belarus'da 1992 yılı 3.1 milyon metrik ton, 2005 yılı 1.2 milyon metrik ton
- Çin'de 1992 yılı 1.7 milyon metrik ton, 2005 yılı 0.6 milyon metrik ton
- Kazakistan 1192 yılı 0.6 milyon metrik ton, 2005 yılı 0.02 milyon metrik ton, kadar düşmüştür.
Türkiye'de ise: Türkiye'de 1960 yılında 650 bin hektar olan çavdar ekim alanı 1987'de 242 bin hektara kadar düşmüştür. [1]
Türkiye'de çavdar üretiminin en yüksek olduğu ilimiz Kayseridir.
Çavdar'ın Zararları
Çavdar mahmuzu denilen genellikle çavdar tahılında görülen parazit bir mantar türüdür. Zehirlemesi ölümcül olabiliyor. Psikolojik hastalıklara da yol açmaktadır.Çavdar Ekmeği
Çavdar ekmeği, çavdar tahılının bir ürünüdür. Çavdar tahılından üretilen çavdar ekmeği çok sık tüketilmese de tarihi çok eski çağlara dayanmaktadır. Bir zamanlar ortaçağ'ın en popüler besin kaynağıdır.
Çavdar ekmeği diyetisyenlerin önerileri ile birçok kişinin sağlıklı yaşamda rol oynamasını sağlıyor. Tabi diyetisyenler bunu diyet yapan kişilerin daha sağlıklı bir diyet yapması için öneriyor. Günlük yaşamda da tüketilebilir. Bazı Çavdar ekmeklerinin tamamı çavdar unundan yapılmaz üçte biri buğday unudur, üçte ikisi ise çavdar unudur.
Kepek Ekmekleri Çavdar Ekmeği Midir?
Kepek ekmekleri çavdar ekmeği değildir. Bunların diyetisyenlerin önerdiği çavdar ekmeği ile karıştırmamak lazım.
Çavdar Ekmeğinin Faydaları
Çavdar ekmeği tüketimi kalp hastalıklarını, kanserleri ve diyabeti azaltmaya ve önlemeye yönelik büyük bir güce sahiptir.
Çavdar ekmeğinde bolca lif vardır. Lif açısından zengin bir tahıl ürünüdür. Çavdar ekmeğinin içerisinde bulunan lif sizin sindirim sağlığınızı düzenlemektedir. Ayrıca çavdar ekmeği yağın karın bölgesinde toplanmasını engeller. Lif sayesinde de bağırsak hareketlerini düzenleyip, iyileştirir.
Çavdar ekmeği, beyaz ekmeğe göre daha çabuk doyma hissi verir ve sizin yiyecek tüketmenizi sağlar. Bu sayede daha sağlıklı yemek yiyebilirsiniz.
Beyaz ekmekler sizin kan şekerinizi yükseltir ve insülini arttırır. Bunun sonucunda vücut yağ depolar. Çavdar ekmeği ise kan şekerini orta düzeylerde tutarak sizin yağ depolamanızı en alt seviyelere çeker.
Çavdar ekmeğinde bolca lif vardır. Lif açısından zengin bir tahıl ürünüdür. Çavdar ekmeğinin içerisinde bulunan lif sizin sindirim sağlığınızı düzenlemektedir. Ayrıca çavdar ekmeği yağın karın bölgesinde toplanmasını engeller. Lif sayesinde de bağırsak hareketlerini düzenleyip, iyileştirir.
Çavdar ekmeği, beyaz ekmeğe göre daha çabuk doyma hissi verir ve sizin yiyecek tüketmenizi sağlar. Bu sayede daha sağlıklı yemek yiyebilirsiniz.
Beyaz ekmekler sizin kan şekerinizi yükseltir ve insülini arttırır. Bunun sonucunda vücut yağ depolar. Çavdar ekmeği ise kan şekerini orta düzeylerde tutarak sizin yağ depolamanızı en alt seviyelere çeker.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder