1 Eylül 2014 Pazartesi

Çavdar Ekmeğinin Yararları ve Zararları

Her canlı gibi bizde beslenmekteyiz lakin biz diğer canlılar gibi her bulduğumuzu yemiyoruz. Biz insanlar sağlıklı beslenmek zorundayız, tabi bu bizim kendi irademiz ile olacaktır. Her güzel yiyeceği yememeliyiz. Sağlıklı beslenmek bizim yaşam felsefemiz olmalıdır. Sağlıklı beslenmeye ilk önce bizi en çok kilo aldıran yiyecek olan ekmekten başlamalıyız. Hiç ekmek yemezsek tabi ki yine sağlıklı beslenmiş sayılmayız, ekmeği azaltmakta fayda etmeyebilir. En iyisi çavdar ekmeği tüketmektir.
çavdar ekmeğinin yararları ve zararları
çavdar ekmeğinin yararları ve zararları


Çavdar Ekmeği Nedir?

Son zamanlarda diyetisyenler ve sağlık uzmanları tarafından sıkça tavsiye edilen bir ekmek türüdür. Çavdar ekmeği, çavdar tahılı unundan elde edilmektedir. Bu ekmek türü aslında yıllar öncesinden beri insanoğlunun temel besin ihtiyacı olarak görev yapmış ama günümüzde fazla tüketilmemektedir. Çavdar ekmeğinin yapımı çavdar tahılı unu ve bir miktar buğday unu ile yapılmaktadır.

Çavdar ekmeği tüketmek sindirim sistemimiz için çok sağlıklıdır. Çünkü çavdar ekmeğinde bolca lif bulunmaktadır. Lif sayesinde karın yağı ve kolesterol riski de ortadan kalkmaktadır. Çavdar ekmeğinin yararları oldukça fazladır ve etkilidir. Çavdar ekmeği tüketimi neden diyetisyenler tarafından bu kadar önemli? Çünkü çavdar ekmeği doygunluk hissi vermektedir. Yani Beyaz ekmek gibi yedikçe yemenize gerek yoktur. Hemen doyacağınız için fazla yemek yeme hissi oluşmaz.

Ayrıca çavdar ekmeği kan şekerinizi dengede tutmaktadır, bu yüzden bir çok doktor kan şeker düzeylerinde sorun yaşayanlara önermektedir. Şeker hastaları için çavdar ekmeği en iyi ekmek tüketimi olmaktadır.

Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir? (Yararları)

Bir çok hastalığa iyi gelmektedir. Öncelikle çavdar ekmeği şeker hastalarına tavsiye edilebilir. Çünkü çavdar ekmeği kan şekerini düzenlemektedir. İçinde bulunan lif sayesinde kan şekeri sorunu ortadan kalkabiliyor. Çok yemek yiyen kişiler içinde en iyi ekmek tüketimi olabilir. Çavdar ekmeği beyaz ekmeğe göre daha çabuk tok tutmasını sağlıyor. Çavdar ekmeği tüketen biri sabah kahvaltısından sonra öğlen ve akşam öğünlerinde hala tok oldukları gözlenmiştir. En çok tavsiye edilen ekmeklerden biri olan çavdar ekmeği sağlık açısından tüketilmelidir

Çavdar ekmeğinin üçte ikisi çavdar unu ve diğer biri buğday unundan yapılmaktadır. Çavdar tahılı dağlık bölgelerden yetişir ve buğdaya göre daha koyu bir renge sahiptir. Çavdar ekmeğinin yararlı olmasının bir nedeni de öğütülürken miranelleri ve B vitaminlerini kendinde saklamasıdır. Çavdar ekmeğinin tek eksi yanı çabuk küflenmesidir. Yani hemen tüketilmelidir.

Çavdar ekmeği kabızlık gibi sorunları da ortadan kaldırmaktadır. Kan dolaşım bozukluğu, tansiyon hastalarına, kalp hastaları ve kolesterol hastalarına büyük ölçüde yardım olmaktadır. Ayrıca çavdar ekmeği kalın bağırsak kanseri oluşumunu önleme konusunda yardımcı olmaktadır. Çavdar Ekmeği bir dilimi 55 kaloriden oluşur. Bir günde 6-7 dilim geçilmemesi tavsiye edilmektedir.

Çavdar Ekmeğinin Zararları

Gerçek anlamda bir zarar belki söz konusu olmayabilir ama bir zararı olduğu bilinmektedir. Kalsiyum, çinko ve demirin emilim oranını azaltır bu yüzden insan sağlığı konusunda bir zarar söz konusu ama bunun içinde çavdar ununun içine buğday unu eklenmektedir.

Ayrıca çavdar ekmeklerinizi kuruyemişler ile tatlandırabilirsiniz. Bu sizin daha zevkle yemenizi teşviklendirecektir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder