10 Aralık 2014 Çarşamba

Felsefe Nasıl ve Nerede Ortaya Çıktı, Felsefeyi Başlatan Kimdir?


İlk insanlar yada ilkel insanlar olarak tanımlayacağım eski çağ insanları duydukları, gözlemledikleri ve hissettikleri şeyler onları düşünmeye yöneltti. Güneşi, dünyayı, dağlar, bulutları, şimşek ve yağmur gibi şeyleri anlamakta güçlük çektiler. Tabi sadece bunları değil bir çok şeyi anlamakta güçlük çektiler.

Bunların nasıl oluştuğunu düşünmüş ve doğaüstü bir güç olduğuna kanaat getirmişlerdi. İlkel insanlar dünyanın kendisi gibi sakinleri olan sayısız güçlü varlıklar, gizemli ruhlar yarattı. Günümüzde buna "mitoloji" denmektedir.

İlkel insanlar, çevrelerinde oluşan olayları hep, doğaüstü güçlere dayada ve bilgiyide pratikte işe yaraması için istedi.

İyonyalılarda dogmaya ve batıl inanca kuşkuyla bakılması ve düşüncenin bunlardan bağımsız, özgürlük içerisinde gelişmesi, eleştiriden kaynaklandı. Homeros'un ve Hesiodos'un mitolojisiyle ve kozmolojisiyle, evrenin doğaüstü ve mitolojik yapısıyla tatmin olmayan kimi düşünürler, doğaya bakarak ve akıllarını kullanarak merak etmeye başladılar. Doğanın ilk kez eleştirel olarak gözlenmesi sonucu, ilk adım atılmış oldu.

İyonya felsefesi bu meraklanmanın sonucunda, doğanın ve evrenin sırlarına akılsal bir çözüm bulmak; düşünceleri doğaüstünden yere indrerek doğayı doğanın içinde, doğal nedenlerle araştırmak isteği ile başladı. Felsfenin başlangıç yeri olarak Miletos kenti, felsefeyi başlatan kişi olarakta Thales gösterilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder