10 Ocak 2015 Cumartesi

Termik Santral Nedir? Termik Santralin Zararları Nelerdir?


Termik santraller buhar gücüyle çalışan santrallerdir. Termik santrallere "enerji geri dönüşüm santrali"'de denmektedir. Enerji geri dönüşüm santrallerinde ısı enerjisi ve elektrik enerjisi üretilmektedir. Ayrıca termik santraller sadece elektrik ve enerji üretiminde kullanılmıyor. Termik santraller aynı zamanda endüstriyel, ısıtma amaçlı ısı üretimi ve deniz suyunun tuz ile ayrıştırılması gibi alanlarda da aktif olarak kullanılmaktadır.

Santralleri olan kömür, nükleer, jeotermal, güneş, çöp, doğalgaz santralleri termik santraller içerisinde yer alır. Nükleer olmayan aynı zamanda kojenerasyon kullanılmayan termik santrallere konvansiyonel güç santralı denmektedir.

Ticari amaçlı elektrik santralleri (güç santralleri) büyük ve sürekli çalışmaya yönelik tasarlanıp, inşa edilir. Güç santrallerinde 50-60 hz. şebeke frekansında alternatif akım üreten üç fazlı üreteçler kullanılmaktadır. Özel firmaların birçoğu kendi güç-enerjilerini kendileri karşılamaktadır. Elektrik ve ısı enerjilerini karşılamak için kendilerine özel güç santralleri kurmuş bulunmaktadırlar.

Buharlı güç santralleri gemilerde kullanmaktadır. Buharlı gemilerin güç santrallerindeki türbinler büyük olasılıkla dişli kutuları üzeirnde geminin pervanelerine göre bağlanmıştır. Bu tür buharlı gemilerde buhar santralleri elektrik üreteçlerini süren daha küçük türbinlere de buhar sağlamaktadır. Gemilerdeki buhar santralleri fosil veya nükleer yakıtlı çalışmaktadır.

Günümüzde termik santraller oldukça çok kullanılmaktadır. Maliyet açısından oldukça karlıdır. Çoğu gelişmiş ülke termik-nükleer santral tercih etmiştir. 1900-2000 yıllarında bu santrallerin verimliliği yüzde 15 civarı iken günümüzde yüzde 45'lere kadar tırmanmış bulunmakta. 1900'lü yıllarda 1 kWsa'lık bir enerji üretimi için 900 gram kadar kömür gerekiyordu, oysa günümüzde 400 gramdan az bir kömür ile 1kWsa'lık bir enerji üretimi gerçekleşebiliyor.

Termik santrallerin büyük bir bölümü suyun olduğu kısımlara kurulur. Çünkü santrallerin ürettiği enerjinin bir kısmı çevreye atılır ve bu santrallerin soğutulması gerekiyor ve buda suyla sağlanıyor.

Termik Santrallerin Zararları

Termik santraller günümüzde Türkiye ve Dünyada büyük yankı yaratmış bulunuyor. Termik santrallere karşı bir toplum ve topluluk ile karşılaşıyoruz. Peki termik santrallerin ne zararı var, neden termik santraller istenmiyor bunlara değinelim.

Termik santrallerden çıkan gazlar çevresindeki tarım ürünlerine, ormanlara, hayvanlara (suda yaşıyan hayvanlar dahil) büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca bu canlıları tüketen insanlara da tehlike oluşturmaktadır. En hassas noktalardan biride santrallerin çevreye vermiş olduğu kükürtdioksit, azotoksit ve partikül maddeleri ve ağır metaller içeren maddelerin insanlara ulaşması ve bunun insanlar üzerindeki sinir sistemi değişikliği, anormal doğum ve gelişim mekanizmalarına büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Bu metallerin insanların öğreniminde gerileme yaşamasını etkilediği biliniyor.

Asit yağmurlarının bir nedenide santrallerin bacalarından çıkan gazlar. Bu asit yağmurları toprağın doğal yapısını bozuyor. Tarım alanındaki verimlilik bu nedenle oldukça düşüyor. Ormanların, ağaçların kuruması ve hayvanların verimlilikleri de düşmektedir. Arıcılık, balıkçılık gibi meslekleri de görmemiz pek mümkün olmuyor. Bunlardan dolayı santral bölgesinde iş oranı düşüyor, bölge halkı fakirleşmeye doğru ilerliyor.

Ekolojik sistemi etkileyen bir neden daha santrallerin bakımından kaynaklanıyor. Termik santrallerin soğutma sistemleri, buhar elde etme ve temizlik işlemleri için su gerekiyor ve bu su ihtiyacı oldukça fazladır. Termik santral standart su kullanımından sonra bu suları atık -pis- halde toprak, yeraltı, deniz veya akarsulara atıyor. Suyu kirletmenin yanı sıra sudaki yaşamı da büyük ölçüde tehlikeye atıyor.

Termik santral neden istenir? İhtiyaç mıdır?

Termik santralleri kabul eden halk, sadece ucuz elektrik alacağı için kabul eder. Bu konuda bilgileri olmadığı için ne olacağı bilemez. Günümüzde Türkiye'de bu konu bir hayli konuşuldu ve yeteri kadar film ve bilinçlendirme faliyetleri sürdürüldü. Umarız ki gelecek nesillere temiz, sağlıklı ve ormanları ile dolu bir ülke miras ederiz.

Bu konuda termik santralin yararları veya faydaları diye bir başlık açmadık. Çünkü zararı olan birşeyin yararı olsa bile oluşması asla desteklenemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder