20 Mayıs 2015 Çarşamba

Rusya'yı Süper Güç Yapan Kadın Katerina


Katerina (1729-1796) Alman asıllı olup 3. Petro ile evlenmesinin ardından hayatının kurduğu Rusya'da ülkenin geleceğini kurmaya sormuştur.Orta kademe bir Alman prensin kızı olarak doğmuş, Rus ortodoks kilisesini benimsemesi ile kaderi değişmiştir.Rusya'nın zamanla her şeyini benimsediği tek efendisi olmuş, 34 yıl yönettiği bu erkek egemen ülkeyi Deli Petro nun bıraktığı yerden alırak dünyanın sahibi güçlerinden biri yapmıştır.

Kıvrak zekalı bir çocuk olan Katerina anadili Almanca nın yanısıra Fransızca ve Rusça öğrenmiştir.Annesi Avrupa sarayları dolaşıp kızına uygun bir aday ararken aradığını saint Petersburg'ta bir davette buldu ve kız 1774 Rusya'ya yola çıktı ve çar deli Petro nun adını taşıyan yeğeni ile evlenen alman Sofi  adını değiştirmiş ve Katerina olmuştur.Pek mutlu bir evliliği olmamış, 1762 de kocası önce darbeyle alaşağı edilmiş ardından öldürünce cinayette rolü olduğu düşünülmüştür.Katerina idareyi ele almış deli Petro'nun başlattığı batılılaşma siyasetini tutkuyla kucaklamıştır.
Çariçe Beyaz Rusya Litvanya'yı Rus topraklarına katmış, Prusya ve Avusturya de yaptığı anlaşmalar la Polonya'ya girmiştir.1768 de Osmanlı Rus savaşı patlak vermesiyle reformları askıya almış, çariçe bu arada ortaya çıkan Rus tarihinin en büyük köylü çiftçi ayaklanmasını kanlı bir şekilde bastırmıştır. Zaten onun döneminde köyde sınıfı ezilmiş, aristokrasi altın dönemini yaşamıştır.
Eğitim ve kültüre büyük yatırımlar yapmış aralarında Diderotunda olduğu, devrin önde gelen aydın ve düşünürleriyle yazışmalar yapmıştır.Zaten ona büyük Katerina adını verenin Diderot olduğu söylenir.Bugün onun topladı eserler saint Petersburg'ta dünyaca ünlü müzede sergileniyor.
Koyu bir sefalet içinde kölelik düzeni yürüttüğü için Avrupa'nın saygı duymadığı, Rusya'da reformlara girişmiş hukuku ön planda tutmuş ve Rus liderleri gibi güneye sıcak denizlere yönelmiştir. Özellikle Karadeniz kıyılarını ve İstanbul'u hedefleyerek Osmanlı ile savaşa tutuşmuş, İstanbul'u bir nevi ortodoks Vatikan'ı yapmayı hayal etmiştir.
Oldukça hızlı bir aşk trafiği vardı 12 sevgilisi olduğu söylenir.Sevgililerinin birçoğunu devletin önemli mevkilerine getirmiştir.Bunlardan en bilineni Osmanlıya karşı verilen savaşın kahramanlarından Gregory Potemkin'dir.
3. Mustafa, 1. Abdülhamit ve 3. Selim olmak üzere 3 osmanlı padişahına zor anlar yaşattı.Tarihçilere göre 3. Selim ve 2. Mahmut onun idaresindeki Rusya'nın tehditlerinden dolayı reform hareketlerine girişmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder