2 Şubat 2015 Pazartesi

Tarihin En Kanlı Diktatörü ADOLF HİTLER


Tarihin en fazla kan döken ve 2. dünya savaşını başlatan aynı zamanda en çok konuşulan diktatörüdür.Etkileri ve akımları hala devam etmekte olup içerdiği gizem ve sırlarıyla en popüler olmuş devlet adamıdır Adolf HİTLER.
     Avusturya doğumlu olup


(Doğum :Braunau am İnn 1889 – Ölüm: Berlin 1945)Babasını hiç sevmezdi.ok acı dolu ve ezik bir çocukluk geçirdi.Ortaokuldayken tarih öğretmeninin etkisiyle Alman milliyetçiliğine yöneldi. 1907’de Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’nin sınavlarına iki kez katıldıysa da başarılı olamadı.Ressam olmayı çok istiyordu. Viyana’da kaldığı süre içinde bir yandan da siyasal konferans ve toplantılara katıldı. İlgi duyduğu Pan-Germen Nasyonalist Parti ve Hristiyan Sosyal Partisi’nin Antisemitik eğilimleri nedeniyle, Yahudilere karşı içinde nefret geliştirmeye başladı. 1913’te Münih’e gitti. Askere çağırıldıysa da Salzburg’da yapılan muayenede çürüğe ayrıldığı için Avusturya Ordusu’na alınmadı. Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla (Ağustos 1914), gönüllü olarak onbaşı rütbesiyle Alman Ordusu’na katıldı. Asker arkadaşlarına göre üstlerine itaatkar sessiz ve sanatla ilgilenen bir askerdi.1916’da bacağından yaralanınca Berlin ve Münih’te kaldı. Savaştan sonra bir süre tutsak kampında çalıştı.Yıllar boyu acıyı ve ezikliği içinde biriktirmiş kinci bir kişiliği vardı,Öfkesi birikiyordu.Daha sonra siyasete atılınca en büyük ve etkileyici özelliğini keşfetti ….. HİTABET


1919 ‘da Yahudi karşıtı Alman İşçi partisinin 55. Üyesi olarak çalışmalara başladı.İlk konuşmalarını 50 kişi dinledi ,daha sonra bu 100 oldu sonraki konuşmalarında coştukça coştu ve kitlesi her geçen gün katlandı ve parti başkanı oldu.Şu an bile en kuvvetli hitabete ve konuşma yeteneğine sahip lider olduğu söylenir.Bu hırsı ve nefretiyle partinin başkanı oldu ve partinin ismini Nasyonel Sosyalist Alman işçi Partisi kısaca NAZİ partisi olarak değiştirdi.


Kendisini yeterince güçlü görünce amatör bir darbe girişiminde bulundu ve hapse girdi.Hapiste Kavgam isimli kitabını yazdı.Hapisten çıkınca meşru olarak seçimlere partisiyle girdi ve 1932 ‘de zaferle seçimleri kazandı.


1933 te başbakanlığa atanan Hitler cumhurbaşkanının ölümüyle meydanı boş bulan Hitler,en önemlisi mecliste çıkan yangın(kendisinin meclisi yakıp suçu muhalefete attığı söylenir)olmak üzere bir düzine şaibeli propoganda ile mutlak tüm yetkiyi elinde toplar.

        

İlk icraatları Versay anlaşmasını yok sayması , Almanya’yı hızla silahlandırması, diğer ülkelere boyuna tehditler yağdırmasıdır.


1938’de Avusturyayı topraklarına kattı. Tüm Dünya bunu izledi ama kabus yeni başlıyordu.Aynı yıl ekimde bu kez Almanların çoğunlukta olduğu Çekoslovakya’nın Südet Bölgesi’ni işgal ederek Almanya’ya bağladı. 1939 Mart’ında, Çekoslovakya’nın tümünü işgal etti.Ağustos 1939’da SSCB ile bir saldırmazlık paktı imzaladı. Stalin bu antlaşmaya çok güvendi ama ne büyük hata yaptığını Almanlar Moskova'ya dayanınca anlayacaktı.


1 Eylül’de Polonya’ya girdi. Bunu Fransa ve İngiltere’nin Almanya’ya, savaş ilan etmesi izledi (3 Eylül 1939). Hitler Alman Orduları’nın yönetimini doğrudan üstlenerek Norveç’i işgal etti (Nisan 1940), Danimarka’ya girdi. Mayıs 1940’ta Hollanda, Belçika, Haziran 1940’ta Fransa’yı teslim aldı.Almanların savaş doktrini Blitzkrieg ile bu ülkeleri alması uzun sürmedi.Aynı yıl İtalya ve Japonya ile Üçlü İttifak’ı kurdu. 1941’de Afrika ve Balkan saldırılarım başlattı. Nisan 1941’de Yugoslavya, ardından Yunanistan’a girdi. Haziran 1941’de bu kez SSCB’ye saldırdı. Aralık 1941’de ABD’ye de savaş ilan etti. Savaşın Başkenti sayılan Stalingrad da yenildi ve geri çekilmeye başladı .(Ocak 1943) Kuzey Afrika Müttefiklerin eline geçti. İtalya, Almanya’ya savaş ilan etti (Ekim 1943). 1944 Haziran’ında, Müttefikler Normandiya’ya çıktılar. Bu arada generaller savaşı sona erdirmek için Hitler’e başarısız bir darbe girişiminde bulundular. Savaşı yitirdiğini anlayan Hitler, tüm endüstri kuruluşlarının ve üretim alanlarının yok edilmesini emrettiyse de, buyruğu yerine getirilmedi (Mart 1945). Nisan 1945’te SSCB ve ABD birlikleri Berlin’e girerken, Hitler, bir gün önce evlendiği metresi Eva Braun ile birlikte yaşamına son verdi (30 Nisan 1945).






Öne Çıkanlar


İktidarı süresince 17 suikast girişiminden kurtuldu.


-Volkswagenin tosbağa modeline şekil veren kendisidir.


-Safkan ırk kavramı nazilerin takıntısıydı.Bu amaçla Almanların Alman olmayanlarla özelikle Yahudilerle evlenmesi yasaklandı.Görüntüyü bozduğu gerekçesiyle özürlülere ötenazi programı hazırlandı.


-Naziler ve işbirlikçileri bu uğurda 6 milyonu Yahudi olmak üzere toplamda 11 milyon insanı öldürdü.


-Hitler hiçbirzaman toplama kaplarını ziyaret etmedi ve soykırım hakkında konuşmadı.


-Hakkında pek çok film çekildi,oyunlar kitaplar yazıldı.


-Kara büyüyle uğraştığı, yaptırdığı deneyler, Ölmediğine dair pek çok söylentiyle popüler tarihin en konuşulan malzemesi olmuştur.



-En ilgincide 1938 ve 1939 da Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder