27 Ocak 2015 Salı

Ağız Kokusu Neden Olur? Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?


Her birey, insanlar tarafından beğenilmek ister. Hatta övülmek ve takdir edilmek ister. Bir insanın temiz olması ile övünmesi gerçek anlamda takdir edilir bir durum. Çünkü temizlik insanın kendinden hariç diğer insanlar içinde önemli bir husustur. Karşı tarafı rahatsız etmemelisiniz. Kokunuz veya görünüşünüz karşı tarafın motivasyonunu ve performansını etkileyebilir. Ağız kokusu da bunun en büyük örneklendirilmesidir.

Her insanın ağzı kokabilir, sağlıklı veya sağlıksız olmaksızın her insanın ağzı kokar. Ne kadar hoşumuza gitmese bile bu koku bir şekilde oluşmaktadır. Ağız kokusu özellikle işini konuşarak yapanlar için rahatsız edici bir durumdur. Kimse ağzı kokan ve bu koku ile konuşmaya devam eden insan ile münakaşa yapamaz. Münakaşa değil hiç bir konuşma yapamaz, hemen konuşmayı bitirmeyi amaçlar. Bu yüzden ağız kokularımıza dikkat etmeliyiz. İnsanları rahatsız edebilecek derecede kokular için ağız bakımımıza özen göstermeliyiz.

Ağız kokularının birçok nedeni olabilir. Sosyal, biyolojik, fiziksel etkenler sizin ağız kokunuzu büyüterek daha etkili bir hale getirebilir. Ağız kokuları insanların sosyal yaşantılarında büyük bir probleme yol açar, o yüzden hemen ağız kokusunu yenmemiz için gerekli nedenlere bakalım.

Ağız Bakımı

Ağız kokuları, ağız bakımının eksikliğinden kaynaklanabilir. Ağız bakımına dil sırtını temizlemekle başlayabiliriz. Dil üstünde biriken bakterileri temizlemek için dikdörtgen bir plastik ile orayı kazıyabiliriz. Bunun dışında bazı diş fırçalarında bulunan dil temizleme kısmını kullanabiliriz. Tabi bunlar günümüzde ilkel yöntemler olarak geride kalmış olabilir. Modern olarak antiseptik gargaralar kullanarak birdaha ki temizlemeye kadar bakteri oluşumunu geçiktirebiliriz. Çinko içeren gargaralar kullanabiliriz, böylece ağız kokularını da yok edebiliriz.

Diş fırçalama ise ağız bakımında en önemli eylemdir. Mutlaka günlük olarak dişlerimizi fırçalamalıyız. Böylelikle dil üstlerini de temizlemiş oluruz. Ağız kokuları diş hastalıklarında kaynaklandığı için dış fırçalama olumlu olarak bir etki bırakabilir.

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu tıp dilinde halitosis olarak adlandırılmaktadır. Bir tür hastalık demek doğru olmayabilir ama anormal bir ağız kokusu hastalık olabilir. Tabi ağız kokuları hastalık belirtisi olarak da algılanabilir. Ağız kokusunun sebebi çoğu zaman sindirim kanalında birikmiş olan gazlar ve akabinde dil üzerinde biriken bakteriler nedeniyle oluşmaktadır.

Ağız Neden Kokar?

Sinüs ve akciğer'den dolayı enfeksiyon oluşumlarından
Şeker hastalığı belirtisinden
Böbrek ve karaciğer yetmezliğinden
Aç olduğunuzda (Diyet, oruç tutmak ve ağzın kurumasını sağlayacak durumlarda)
Sıvı eksikliğinden dolayı ağız kokusu oluşabilir.

Ağız Kokularını Önlemek için: Diş Bakımınıza Özen Gösterin

Ağız kokusunun başlıca nedeni diş çürükleri, diş eti iltihapları ve diş hastalıkları olduğu tespit edilmiştir. Ağız kokusu şikayetleri ile gelen çoğu kişinin diş hastalıklarına maruz kaldığı görülmüştür. Özellikle diş temizliğine önem vermedikleri ve bunun akabinde diş hastalıklarının temelleri oluştuğu görülmüştür.

Günlük her öğün sonrası dişler fırçalanması ve dil sırtı temizlenmesi gerekiyor. Bunun dışında diş ipi kullanarak diş aralarında kalmış diş fırçasının çıkaramadığı besin parçalarını temizleyebilirsiniz.

Sakız Çiğneyin

Sakız, diş sağlığı ve ağız temizliği için birebir ilaçtır. Ayrıca sakız tükürük oluşumunu etkiler. Tükürük ise ağız içerisindeki bakterileri ve diş temizliğini en iyi şekilde temizler. Tükürük ile beraber diş arasındaki besin artıklarını temizleyerek koku oluşumunu etkileyebilirsiniz. Ayrıca kuru ağızların koku oluşumu etkilediğinide söylemiştik. Sakız çiğneyerek tükürük bezlerini çalıştırmanın vaktinin geç olmadığını söylebiliriz. Sakız çiğnemek oldukça faydalı bir yöntem ama sakız mutlaka şekersiz olmalıdır.

Sağlıklı Beslenin

Sağlıklı beslenin, diyet yaptığınızda dair asla aç kalmayın. Mutlaka tok olun. Bol bol su tüketin. Su içerek ağız kuruluğuna engel olmuş olursunuz. Ayrıca şekerden uzak durun. Yemek ve içeceklerinize az şeker atmaya özen gösterin. Tükettiğimiz yiyeceklerde yeterince şeker bulunmaktadır. Şeker diş hastalıklarının temel oluşum nedeni olabilir. Şeker ağız sağlığınızı tehlikeye atabilir.

7 Adımda Ağız Kokusunu Önlemek (Ağız Kokusu Nedenleri)


  1. Dişlerinize iyi bakın. Günlük diş temizliğinizi yapın.
  2. Bol bol su için.
  3. Solunum sorununuz olmamalıdır. (Solunum probleminiz varsa bir doktora danışmalısınız.)
  4. Ağız kokusunu tetikleyebilecek yiyecekleri bol tüketmekten uzak durmalıyız.
  5. Enfeskiyon hastalıklarımızı belirleyip, bu hastalıklar ile ilgili ilaçları kullanmalıyız.
  6. Mide ekşimesi gibi sorunlarımızın olmaması gerekir.
  7. Düzenli uyumamız gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder