25 Temmuz 2014 Cuma

Kürtaj Hakkında Kısa ve Net Bilgiler

Kürtaj Hakkında tüm merak edilen konuları soru cevap şeklinde sizler için toparladık. Bunu yaparken de oldukça kısa ve anlaşılır cevaplar vermeye gayret ettik.

Soru Cevaplarla Kürtaj Hakkında Kısa ve Net Bilgiler.

Soru: Kürtaj Kaçıncı haftaya yada aya kadar yapılabilir?
Cevap: Yasal olarak 10. Haftaya yani 2.5 aya kadar kürtaj yapılabilir. 10. Haftadan sonra kürtaj olabilmek için anne ve bebek sağlığını yada hayatını tehdit eden unsurların olması gerekir. 10. Haftadan sonra bu unsurlara rastlanmış ise kürtaj olunmasına hekim heyeti karar verir.

Soru : Kürtaj Sonrası ilk adet dönemi ne zaman başlar?
Cevap : Kürtajdan sonra ilk adet 30-40 gün sonra başlar. Bu zamanlarda küçük değişiklikler görülebilir.

Soru: Kürtaj Sonrası Hasta Kısır Kalır mıyım? Yeniden Çocuğum Olur mu?
Cevap : Kürtajdan sonra hasta kısır kalmaz. Kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir.

Soru : Kürtaj Nerelerde yaptırılır?
Cevap : Kürtaj, hijyenik koşullara bağlı kalan tüm özel ve devlet hastanelerinde, kliniklerde yapılabilir.

Soru: Kürtaj Fiyatları Ortalama Ne Kadar?
Cevap: Müdahaleyi yapacak doktor ve hastaneye aynı zamanda hastanın sosyal güvencesine göre farklılık göstermekle beraber ortalama olarak 10 hafta ve daha düşük gebeliklerde 500-600 lira civarındadır. Gebeliğin haftasına ve kürtajın genel yada lokal anestezi ile mi yapılacağına göre değişmektedir.

Soru: Düşük yaptıktan sonra Kürtaj yapılması zorunlu mudur?
Cevap: Düşük yaptıktan sonra hastanın rahminde gebelikten sonra parça kalmış ise buna bağlı olarakta kanama var ise kürtaj yapılır.

Soru: Kürtaj olduğum sonradan anlaşılır mı?
Cevap: Hayır. Kürtaj olduğunuz sonradan ben başka bir kişi, nede başka bir doktor muayenesi sırasında anlaşılmaz.

Soru: En çok kullanılan kürtaj yöntemi nedir?
Cevap: En çok tercih edilen Kürtaj yöntemi vakumlu kürtaj yöntemidir.

Soru: Kürtaj sırasında ve sonrasında ağrı olur mu?
Cevap: Uygun teknik ve anestezi ile yapıldığı takdirde fazla ağrı duyulmamaktadır. Önceden doğum yapan hastalarda ağrı daha az görülmektedir.

Soru: Kürtaj yaptırmak kaç dakika (dk) sürer? Ne Kadar Zaman Alır?
Cevap: Lokal Anestezi yöntemi kullanılarak yapılan kürtajlarda müdahale 5-10 dk sürmektedir. 10 dakikadan sonra hasta evine gidebilir. Ancak Genel Anestezi yönteminde hasta tamamen uyutulduğu için müdahalenin yapılması ve hastanın uyanarak ayağa kalkması 20 ile 40 dk arası sürmektedir.

Soru: Evliyim. Kürtaj olmak için Eşimden izin almam gerekir mi?
Cevap: Evet. Evli olan Hastalar eşlerinin imzalı onayı alınarak kürtaj olabilirler.

Soru: Bekarım. Evlenmeden hamile kaldım Nasıl Kürtaj olabilirim? Kürtaj olabilir miyim?
Cevap: Evet Kürtaj olabilirsiniz. 18 yaşından büyükseniz ve gebeliğiniz 10. haftayı geçmiyorsa kendi isteğiniz ile kürtaj olabilirsiniz. 10. haftadan sonraki  hamileliklerde  ise çocuğun doğması sizin yada çocuğun sağlığını ve yaşamını etkileyecekse hekim kurulu tarafından raporla olabilir.

Soru: Xx Yaşındayım (18 yaşından küçüğüm) ve Bekarım. Hamile kaldım Kürtaj olabilir miyim?
Cevap: Evet olabilirsiniz. 18 yaşından küçükler, Ebeveynlerinin imzalı izni alınarak Kürtaj olabilirler. Gebeliğiniz 10. haftayı geçmiyorsa kendi isteğiniz ile kürtaj olabilirsiniz. 10. haftadan sonraki  hamileliklerde  ise çocuğun doğması sizin yada çocuğun sağlığını ve yaşamını etkileyecekse hekim kurulu tarafından raporla olabilir.

Soru:  10. Haftayı geçen bir hamileliğim var. Kürtaj olabilir miyim?
Cevap: 10. Haftayı geçen hamileliklerde doktor heyetinin raporu ile kürtaj olabilirsiniz. Bunun için gebeliğin devamında doktorlar, anne yada çocuğun sağlığı veya hayatı ile ilgili ciddi sorunlar varsa rapor verebilirler.

Soru: Kürtajdan sonra Spiral takılması için ne kadar geçmesi gerekir?
Cevap: Kürtaj yapıldıktan 1 hafta kadar sonra, doktor kontrolü ile spiral takılabilmektedir.

Soru: Bir kadın Kaç Kez Kürtaj olabilir?
Cevap: Kürtaj sayısında sınırlama bulunmamaktadır. Ama Kürtajda basitte olsa bir cerrahi müdahale olduğu için gereksiz yere kürtaj yaptırmaktan kaçınılmalıdır. Kürtaj doğum kontrol yöntemi değildir. Bu yüzden önceden doğum kontrol yöntemlerini kullanarak gebe kalmamaya dikkat edilmesi daha az maliyetli ve daha uygun olur.

Soru: İğne yada ilaçla Kürtaj yapılıp çocuk düşürülebilir mi?
Cevap: Ülkemizde iğne yada ilaç ile kürtaj yöntemi yoktur. Yasal ve sağlıklı olmayan koşullarda bu tür uygulamaları kullanmak sağlığınızı riske sokabilir. Bu yüzden doktor tavsiyesi olmayan hiçbir ilaç  yada iğneyi kullanarak çocuk düşürme denenmemelidir.


Bu yazı ile ilgili yapılan aramalar; Kürtaj hakkında bilgiler, 18 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi, bekarım nasıl kürtaj yaptırabilirim, nasıl kürtaj olunur, nasıl kürtaj yaptırabilirim, yasal kürtaj,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder