15 Mayıs 2015 Cuma

Ingiltere'yi Süper Güç Yapan Kadın 1.Elizabeth


Korkmayın, biz aslanın mizacına sahibiz fareler bize bir şey yapamaz diyerek askerlerine seslenmiştir 1.Elizabeth. (1533-1603)
Ingiltere'nin bakire kraliçesi 1.Elizabeth sadece ülke için değil ülke dışındaki düşmanlarını da saf  dışı bırakmış ve İngiltere'ye tarihinin en parlak dönemini yaşatmıştır.Babası kral 8. Henry namusunu temizlemek adına annesi Anne Boleyn'in kellesini uçurduğu anda iki yaşındaydı.Üstelik annesinin günahına ortak edinilmiş saraydan kovulmuştur.Yıllar geçince Elizabeth serpilip büyüdü ama çilesi bitmemiştir.1533 de üvey kız kardeşi Bloddy Mary kraliçe olmuş,
katolik kilisesinin İngiltere'deki ardını yeniden tesis etmek istemiştir.Çünkü babası papa ile ilişkileri kesmişti haliyle koyu protestan üvey kız kardeşini meşhur Londra kulesi ne hapsettirdi ve zülme uğrattı.Devran döndü 1558 1.Elizabeth Mary'nin ölümü üzerine tahta çıktı ve oda İngiltere'ye protestanlığı çevirmiştir.
Döneminde İngiltere ticarette şaha kalktı.Dünyanın dört bir yanındaki sömürgeleri sahip İngiltere adeta coşarak dünyanın en önde gelen cazibe merkezlerinden biri oldu.Ticarette İngiliz imparatorluğu şaha kalkarken bir yandan Shakespeare, Spencer gibi İngiliz edebiyatı isimleri harikalar yaratıyordu.Ülke adeta kendi rönesansını yaşıyordu.Bununla birlikte katolikler boş durmamış iktidarı boyunca 1.Elizabeth'in ayağını kaydırmak için sayısız girişimde bulunmuşlardır.
Bunun için İskoçya kraliçesi kuzenini Mary'i öne sürmüşler ancak 1.Elizabeth İngiltere'yi ve kendini kurtarmak adına 20 yıl boyunca kuzenini hapsetmiş en sonunda insafa gelip kadını idam ettirmiştir. İdam edilmesi İspanya kralı katolik ikinci Philip'in canını sıkmış denizlerde üstüne olmayan İspanya donanmasıyla İngiltere'nin kapısınına dayanmıştı.Bunun karşısında 1.Elizabeth ordusuyla İspanyollara denizin dibini boylattı.Elizabeth bu ümitsiz savaşta bizzat cephede boy göstererek askerin dağılmasını önlemiştir.Danışmanlarının tüm ısrarına rağmen evlenmemiş, ölümüne ölümüne dek bekar yaşamıştır.Dönemi İngiliz tarihine altın çağı olarak geçmiştir.
Her şeyden önce 1.Elizabeth hayatta kalmayı başarmıştır.Annesi idam edilmiş, babası onu gayrimeşru ilan etmiş, katolik kız üvey kız kardeşini protestan olmasından işkillenip onu kuleye hapsettirmiş ve o bir şekilde ayakta kalıp ülkenin başına geçmiştir.Avrupa'nın diğer tüm büyükleri katolik olmasına rağmen protestan olarak 45 yıl boyunca iktidarda kalmış ve ülkedeki isyancıların ve işgalcilerin elinden kurtulmuştur.Sayesinde İngiltere altın çağını yaşamış ve İspanya'yı yenmiştir.Elizabetin kuzey Amerika'daki koloninin kurulmasına önayak olduğu ve Hindistan'ın sömürgeleşmesinde başlangıçlar yaptığı söylenir.
Elizabetin kendisine komple düzenleyen erkekler idam ettikten sonra parçalatıp ibreti alem olsun diye şehir girişlerinde sergilemiştir.
Babası 8. Henry annesi Anne Boleyn'i kardeşi George Boleyn ile ensest ilişki içinde olduğu gerekçesiyle idam ettirmiş, kendisi de üvey babası Thomas Seymour ide ilişki içinde olmakla suçlanmıştır.Aşıklarından biri iddialara göre Elizabette evlenebilmek için karısını öldürmüştü.1.Elizabeth'in tahta çıkma törenine bugünün parasıyla 3 buçuk milyon pound a patlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder