7 Mayıs 2015 Perşembe

8. Henry Ingiltere ye Damga Vuran Sansasyonel Kral Henry Tudor


Henry Tudor (1491-1547) daha da bilinen ismi de 8.Henry, İngiliz tarihinin en sıradışı ismimlerinde bir numaradır tartışmasız. Neden mi 6 kez evlenmiş karılarından ikisini kafasının vurdurmuş aşk uğruna Papaya rest çekerek koskoca İngiltere'yi katolik kilisesi'nden çıkarmıştır.

Babası 7.Henry, Manchester ve York'a hanedanları arasında 30 yıl süren güller savaşını bitirmiş ve Tudor hanedanını kurmuştur.8. Henry altı kardeş olmuş bunlardan üçü ayakta kalabilmiştir.Henry den daha büyük olan Arturun tahta çıkması beklenirken Arthur, İspanya'da Catherine ile evlendi.Gelinin babası kudretli İspanya kralı ikinci Ferdinand, annesi ise Kastilya kraliçesi idi.Siyasi bir ittifak evevliliğiydi.Hanedan, sırtını Avrupa'nın en güçlü ailesiyle kendini sağlama almak istemiştir.Ancak 15 yaşında Arthun ölmesiyle 4 ay ben kısa süren bu evlilik bitti.Tahtın varisi 10 yaşındaki 8. Henry'ydi.Baba 7. Henry arkamızı sağlama alalım dürtüsü ile dul kalan bu gelini oğluna istedi.Kayınbirader yengeyle evlenmesi yasak olduğundan bu evlilik için her iki ailede Papa'dan olur almıştı.Ancak bu evlilik babanın annenin ölümüne dek gerçekleşmedi.17 yaşında 8. Henry eski yengesi Catherine evlendi ve bu evlilik 8. Henry karısını boşayana kadar sürmüştür.
Catherine kız çocuk doğurdu ama 8. Henry erkek istiyordu.Sonuç olarak karısını, 2 metresini aynı anda idare etmeye başladı.Daha sonra yani karısını boşamış tır.
Anne Boleyn

Metres lerinden biri olan Mary Boleyn 8. Henry'yi kız kardeşi Anne Boleynle tanıştırdı ve tarihe Boleyn kızı olarak geçen o meşhur macera yaşadılar.Catherine 42 yaşında idi ve çocuk doğuramaz dı artık.Paniğe kapılan 8. Henry, bu evlilikten kurtulmaya yeni sulara yelken açmaya karar verdi.Ancak ortada ömür boyu süren katodik nikah vardı.Papa'dan icazet gerekiyordu.1527 Papa'ya bizi boşa dedi ancak bu kolay değildir çünkü Catherine Şalken'nin teyzesi oluyordu.Papa bir arada bir derede kalmıştır.Papalık ve Londra arasında 6 yıl süren sinir savaşı yaşanmaya başladı.Sonunda 8. Henry resmen boşanmadan 25 ocak 1530 işte Anne Bolyn'le gizlice evlendi.Kadın hamile kaldı.Sonunda Papa ikna olmayınca başka İngiliz kilisesi başpiskoposu Thomas'a danıştmış ve o da evliliği iptal etti.Bunun üzerine Papa küplere bindi ve 8. Henry'i afaroz etti.Buna sinirlenen 8. Henry katolik kilisesi ile olan tüm bağını kesti.Katoliklikten İngiltere vazgeçti.Katolik manastırlar kapatıldı mallarına el kondu.Birçok tarihçiye göre düğün dernek işleri bahaneydi.8. Henry'nin asıl niyetli bir şekilde Papanın İngiltere'deki serveti ne konmaktır, öylede oldu.
Bu arada Anne Boleyn bir kız çocuk doğurdu.Meşhur Elizabeth doğmuştu.İngiltere kilisesi katoliklikten kopunca isyanlar ayaklanmalar birbirini izledi.Nihayetinde kelleler alınınca ortalık süt liman oldu.Ölenlerin içinde kralın yakın adamları ütopyanın yazarı siyasetçi Thomas Moore gibi isimler de vardır.8. Henry bir gönül ilişkisi ile başlayıp ülkesinin inanç kulvarında devasa bir dönüşünde sonuçlanan bu ısrarcılığı tarihe, İngiliz Reformasyonu olarak geçmiştir.
Kraliçe Boleyn'den, erkek çocuk doğmamıştı ve 2 kez düşük yapınca hemen gözü bir kez daha dışarı kaydı.Bu sefer karısının eski nedimesi Jane Seymour ile ilişki yaşamaya başladı.Şimdi ise 8. Henry Boleyn'den kurtulmaya çalıştı, ona iyi iftiralar attı ve evlilikten iptal ettirdi.Önce karısı ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle üç adamın, ardından Anne Bolyn'in kellesini aldı.Daha cesedi soğumadan tekrar Jane ile evlendi
Nihayet 1537 Jane Edwart adı verilen bir erkek çocuk dünyaya getirdi.Doğumdan kısa bir süre sonra öldü Jane Seymour.Aradan üç yıl geçince hem de tekrar evlenip boşandı bir dükün kızıyla.Bu evlilik bitince bir hafta geçmeden bir genç kızla da evlendi.8. Henry  artık şişmanlamış ve çirkinleşmişti.Genç ve güzel karısı kocasına olan ilgisi zamanla azalınca bu durumdan işkillenen 8. Henry genç karısının kellesini uçurdu.
Son karısı Catherine par ile evlenmiş ve yıllar geçmiş hızlı 8. Henry 53 hastalığından 1547 ölmüştür. Biricik karısı Jane Seymour un yanına gömüldü ve  tek oğlu Edward tahta çıktı.
İngiliz tarihçilere göre iktidarı boyunca 72 bin kişi idam edilmiştir.8. Henry  çok uzun boylu kişi olup, ölüm sebebi tam olarak bilinmese de cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan frengiden öldüğüne inanılmıştır.Anne Boleyn'in  kafası kesilirken tenis oynamıştır.
Tudor hanedanı İngiliz tarihin en renkli sayfalarından biridir.Boleyn kızı başta olmak üzere pek çok bu dilde Tudor hanedanı ile ilgili kitaplar yazılmış film çekilmiştir.Hatta Tudors isimli dizi, dünyada pek çok izleyici ile buluşmuştur.Pembe dizi kıvamında bir dönem geçirmiştir.İngiltere bu dönemde ihanet yasası, kralın ölümü ile ilgili değerlendirme yapmayı yasakladığı için doktorların kendisine ölmek üzere olduğunu söylemiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder