1 Ocak 2015 Perşembe

Nasreddin Hoca Kimdir?


Nasreddin Hoca, yıllardır her evde dile gelen bir kişidir. Her insanın en az bir fıkrasını bildiği Nasreddin Hocamız aslında hiç tahmin etmeyeceğimiz birisi olabilir mi?

Nasreddin Hoca, fıkraları ile herkesin tanıdığı bir sima iken, fıkralarındaki en önemli baş kahraman olmayı nasıl başarmıştır? Nasreddin Hoca, fıkralarında verdiği hazır cevaplar ile hem güldürüp, eğlendiriyor hemde insanı düşündürüyor. Böylesine zeki bir insan bize hayat içerisindeki mücadelemizde her anlamda destek veriyor. Birçok Nasreddin Hoca fıkraları mevcut, peki bu fıkraların hangisini ciddi anlamda düşünerek çözmeye çalıştınız?

Nasreddin Hoca'nın Hayatı


Nasreddin Hoca, 1208 yılında doğmuş, 1284 yılında ölmüş bir filozoftur. Selçuklu veya Osmanlı Devleti, Akşehir ve Konya civarlarında yaşadığı varsayılıyor. Nasreddin Hoca, hayata dair hikaye, fıkra ve kısa anıları ile tanınmış, hazır cevaplığı ile insanı hem güldüren hemde düşündüren biridir.

Ayrıca Nasreddin Hoca, birçok millet, ulus tarafından benimsenmiş ve kendi topraklarında yaşadığını iddia etmektedirler. Birçok Nasreddin Hoca hikaye, fıkra ve anılarını kendi hayali insanlarının yazdığını söylemektedirler.

Nasreddin Hoca, Türk edebiyat gelişiminde en önemli bilgelerinden biridir. Hoca unvanını almasının sebebi cami imamı olmasıdır. Nasreddin Hoca, modern bilim ve dini eğitimlerini almış, öğretmenlik, imam ve müftülük yapmıştır. Bunu yanı sıra kadılıkta yapmıştır. Nasreddin Hocanın en çok bilinen fıkrası da eşeğine ters binmesidir.

Nasreddin Hoca yüzyıllardır insanların sevgisini kazanıp günümüze kadar aynı saygı ve sevgiyle insanların tanıdığı bir mizah ustasıdır. İnsanları güldürmesi bir yana insanları düşündürmesi onun en büyük özelliğiydi. Çünkü her cümlesi altın kadar değerlidir. Fıkraları ile yaşadığı dönemin toplumsal ve sosyal sorunlarını ele almaktadır. İnsanlara çok önemli öğütler vermektedir. Hazır cevap bir kişi olması onun ne kadar zeki bir insan olduğunu göstermektedir. Sorulara karşın hazır cevap ve olağanüstü mantıklı cevapları ile bir paradoks etkisi bırakmaktadır.

Hocamız, fıkraları ile insanları doğruya, iyiliğe, güzelliğe yöneltmektedir. İnsanların kusurlarını, hatalarını ve kötülüklerini nasıl yönetebileceğini doğrudan aktarıyordur. Her fıkrası ile bir bilgi ve eğitimi insanlara düşünme yolu ile yerleştiriyordu. İnsanların toplumsal ve sosyal yaşantılarında nasıl davranması, zorluklarla nasıl mücadele etmesi, bazen nasıl hayır demeyi öğrenmesi gerektiğini en iyi şekilde anlatmıştır.

Nasreddin Hoca, fıkralarını ele aldığımızda; hayata bakış açışı ve felsefi yönünü görmek mümkündür. O yüzden Nasreddin Hoca'yı bir filozof olarak anmak oldukça doğrudur.

Ayrıca bu ünlü mizah ustası hakkında çizgifilm, çizgidizi, karikatür ve yazılar sürekli olarak yayınlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder