31 Ağustos 2014 Pazar

Ay Nasıl Oluşmuştur?

Dünya üzerinde keşfedilmemiş binlerce şey var. Bazı nesneleri ve oluşumları bilim açıklarken bazılarını ise açıklayamamaktadır. Dünya'nın uydusu Ay, insanlar için hep merak konusu olmuştur. Ayrıca Ay'ın nasıl oluştuğu hakkında bir çok teori ortaya atılmıştır. Ay'ın oluşumu hakkında asteroitin maddesinin çarpışması sonucu oluştuğu çokca bilim dünyasında konuşuldu.

Ay Nasıl Oluşmuştur?

Günümüz teknolojisinde geçmişe dönmek mümkün olmadığı için, Ay'ın nasıl oluştuğu hakkında geçerli sayılabilecek bir bilgi henüz yok. Bunun yanı sıra bir çok teori ortaya atılmış ve bunlar halen değerlendirilmektedir. Dünya'nın uydusu Ay'ın yaklaşık olarak 4 ile 4,5 milyar yıldır evrende olduğu biliniyor. Bu gizem dolu ve meraklarla gözlenen Ay gerçekten nasıl oluşmuş olabilir?

Yaklaşık olarak bilim dünyasının en kabul görmüş 4 Ay'ın oluşum teorisi bulunmaktadır. Bu teoriler kimine göre mantıksız gelirken kimine göre gayet mantıklı gelmektedir. Ama maalesef halen kanıtlanmış bir bilgi yok. Dileriz ki gelecekte bu gizemli bilgilerin hepsi ortada parlasın.. İşte Ay'ın oluşumu hakkındaki 4 teori;


  1. Dev Çarpma Teorisi
  2. Bölünme Teorisi
  3. Yakalama Teorisi
  4. Beraber Oluşum Teorisi

Dev Çarpma Teorisi

Genel olarak insanların ve bilim dünyasının kabul gördüğü bu teori Ay'ın nasıl oluştuğu fikrine ilham verebiliyor. Bilim dünyasının kabul gördüğü bu teori Ay'ın bir çarpışma sonrası Dünya'dan bir parça halinde koptuğu yönündedir. Varsayılan çarpışmanın Mars büyüklüğünde asteroitin adından bir cismin Dünya ile çarpışmasıyla meydana geldiği varsayılıyor. Tabi bu çarpışmanın sonucunda Ay gibi büyük bir cisim çıkma olasılığı çok normal çünkü Dünya ile Mars büyüklüğündeki bir cismin çarpışması sonucu büyük bir kozmik olay gerçekleşmesi insanın hayal gücünü bile zorlamaktadır.

Bölünme Teorisi

Bu teoride ise yerkabağunun merkezkaç kuvveti nedeniyle oluşan bir şiddetli dönüş etkisi ile parçalandığı iddia ediliyor. Teori aynı zamanda uzayda kütleçekim nedeniyle bir araya gelerek Ay'ın oluştuğu fikrinin ortaya atmıştır. Bu teori tam olarak kabul görmemektedir. Nedeni ise; Dünya'nın başlangıç döngüsünün varsayılan kadar büyük olmadığı ve oluşum için yeterli kütle bulunmadığından olup bu teoriyi bu neden çürütmüştür.

Yakalama Teorisi

Yakalama teorisi çarpışma teorisine (yani bölünme ve dev çarpma düşüncesine) tamamen karşı olup Ay'ın Dünyadan tamamen bağımsız olarak oluştuğu fikrindedirler. Bu teori Ay'ın güneş sistemi içinde yada dışında veya milyarlarca yıl önce bir yerde oluştuğunu savunmaktadırlar. Ay'ın milyarlarca yıl önce Dünya'nın çekim alanının etkisi ile çevremiz yörüngesine girdiği düşünülmektedir.

Beraber Oluşum Teorisi

Bu teorimiz "Yakalama Teorisi" ile ortak düşüncelere sahiptir. Ay ile Dünya'nın birbirlerinden bağımsız olarak oluştuğunu savunurlar. Ancak Ay ile Dünya aynı zaman düzleminde oluştuğunu düşünmektedirler. Beraber oluşum teorisi, Ay ve Dünya'nın gezegen öncesi dönemde iki farklı bulutsu olabileceği ve eşzamanlı olarak ayrı ayrı oluştuklarını varsaymaktadırlar. Bu teoride bir çok çürük vardır, oluşum süreci hakkında bir çok itiraz bulunmaktadır.


İlk olarak bu teoriler 1970 yılında küçük asteroid teorisi ile çıkmıştır. Dünya'nın arkadaşını yaratmak için büyük bir çarpışma olduğu tahmin ediliyor.

Günümüzde bilim adamları Dünya'daki yerçekiminin Ay'ı yakalamış olduğu yada Dünya ve Ay'ın eşzamanda oluştuğu teorileri geçersiz kılıyorlar. Geçerli olan teori, Harvardlı araştırmacı AL Cameron, Mars büyüklüğündeki asteroid'in dünya ile çarpışmasıyla Ay'ın oluştuğu varsayılıyor. Bu teori aynı zamanda Ay‘ı oluşturacak çarpışma zamanında Dünya‘nın, Canup‘un bildiği gibi tamamen değil, yalnızca 3'de 2‘sinin oluştuğunu kaydetti.

[next]
Ay nasıl oluştu?
ay nedir?
ay hakkında teori
ayın oluşu teorileri
ay tutulması nasıl oluşur
yarım ay nasıl oluşur
ay yılı nasıl oluşur
ay nasıl oluştu vikipedi
ay halesi nasıl oluşur
ay nedir nasıl oluşur
ogame ay nasıl oluşur
1 ay nasıl oluşur
dünya ay uzaklığı
ay tutulması nasıl oluşur vikipedi
dünya nasıl oluştu vikipedi
güneş nasıl oluştu vikipedi
evren nasıl oluştu vikipedi
atmosfer nasıl oluştu vikipedi
dil nasıl oluştu vikipedi
gökkuşağı nasıl oluşur vikipedi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder