![]() |
Aşurenin Yararları (Faydaları) |
Neyse ben en iyisi anlatmaya geçeyim...
Fındık, yer fıstığı, ceviz, badem, antep fıstığı... Bu kuruyemişlerin tümü, lezzetlerinin yanı sıra, bir de üstelik sağlığımıza son derece yararlı!.. Bir de tabi kuru meyveler var: Üzüm, incir, kayısı gibi... Bunlar da, taze hallerinin taşıdığı tüm yararları, hatta fazlasıyla, bize sunuyorlar..
Bu yemişlerin içerdiği antioksidanlar ve bazı yağlar hem çocuklar, hem yetişkinler hemde yaşlılar için son derece yararlıdır.
Şimdi bu vesileyle öğrendiğim "büyük ve önemli" kelimelerin anlamını sizinle paylaşıp birazcık ukalalık yapayım: "Antioksidanlar", hücrelerin yenilenmesine ve çoğalmasına, "yağlar" ise, bize enerji vermeye yarıyor. Antioksidan değeri en yüksek kuru yemişler, kuru üzüm, ceviz ve fındık. Yararlı yağlar ise en fazla yine fındık, ceviz ve yer fıstığından geliyor. Bunlara ilaveten, Antep fıstığının kalp hastalığı olasılığını azaltma, bademin kan şekerini dengeleme, cevizin yüksek tansiyonu düşürme, fındığın kansızlığa engel olma, yer fıstığının kandaki zararlı yağ değerlerini düşürme özellikleri var. Kuru üzüm yararlı şeker, kuru kayısı demir ve potasyum, kuru incir de vitamin deposu..
Tüm bu yararlar yetmediyse benim ekleyeceğim bir şey daha var: Bir avuç karışık kuru yemiş içerdiği besin değerleri ne olursa olsun, biz insanlar için her zaman mutluluk ve huzur kaynağıdır... Bence tek başına bu özelliği bile, kuru meyve ve yemişleri, "sağlığa yararlı yiyecekler listesi"nin baş köşesine oturtmaya yeter!..
Evet sevgili arkadaşlar, işimi garantiye almak ve kuryemişlerin çerez olarak değil de, mutfakta pişmiş ve sofrada tüketilir olarak karşımıza çıktığı ünlü bir tatlının tarifini sizlere sunmak istiyorum; aşure.. Ama başka bir yazımızda..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder