5 Şubat 2015 Perşembe

Halüsinasyon Nedir? Kaça Ayrılır? Neden Oluşur? Tedavisi Var Mıdır?


Halüsinasyon Nedir ?
Halüsinasyon, 5 duyu organımızdan herhangi birisiyle gerçekte var olmayanı algıladığımızı sandığımız yanılgıdır. Çok ciddi bir rahatsızlık olup kişinin psikolojik, sosyal hayatını olumsuz etkiler. Sürekli hale gelmesi durumunda kişiler aklını yitirmeye başlayabilir. Halüsinasyon'un Türkçe karşılığı varsanıdır.

Kaça ayrılır ?

Görsel halüsinasyonlar ve İşitsel halüsinasyonlar olarak ikiye ayrılırlar. Görsel halüsinasyonlar en yaygın olanıdır.

Neden Oluşur ?
Halüsinasyon aşırı yorgunluk,açlık,uyuşturucu bağımlılığı,narkoz etkisi ve azot bağımlılığından dolayı oluşur. Azot bağımlılığı dalgıçlarda görülebilir. Beyni doğrudan etkileyen hastalıklar halüsinasyon görme ihtimalini büyük oranda etkiler. Bu hastalar en ufak duygusal kırılmalarda halüsinasyon görebilirler.Yüksek ateşte bu hastalığı tetikler.

Ruhsal hastalıkların sonucunda genel olarak işitsel halüsinasyon görülür.Bu halüsinasyonun belirtileri ise;kişinin kendi kendine konuşması,sorulmayan sorulara sorulmuş gibi cevap vermesi olarak sıralanabilir.

Tedavisi varmı ?
Maalesef günümüzde kalıcı bir tedavisi bulunamamıştır. Ancak dinlenme,kişinin madde bağımlısı ise maddeden uzaklaşması, mutlu olması bu hastalığın gerçekleşme sıklığını önemli ölçüde azaltacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder