29 Aralık 2014 Pazartesi

Dünyanın Yeni Yedi Harikası

Modern yapıların yanı sıra tarihin eski dokularını günümüze taşıyan bir çok harikalar var. Bunlardan bahsederken sadece yedi dünya harikasını ön plana çıkarıyoruz. Dünyanın yeni yedi harikası diye adlandırılan harikalar dünya çapında cep telefonu ve internet vasıtası ile oy kullanarak seçebileceğimiz harikalardır. Dünyanin yeni yedi harikası, 2007 yılında İsviçre'nin önderliğinde belirlenmiştir. Aslında dünyanın yeni yedi harikası pekte yeni değil. Dünyanın yedi harikası modern yapılardan ve tarihin kokusunu üstünde taşıyan eserlerle dolu.

Dünyanın yedi harikası olarak bir çok aday gösterilen eserler oldu ve bu adayların arasında İstanbul'da bulunan Ayasofya'da eklenmişti. Maalesef dünyanın yedi harikası listesine giremedi ama 21 finalistin içine girebilmiştir. Dünya çapında herkesin katılabileceği oylamaya 100 milyon insanın katılımı ile gerçekleşmiştir. Ayrıca internet sitesiylede oy kullanımı mevcuttu. Bu oylama 6 yıl boyunca devam etti. Sonucu ise Portekiz'in başkenti olan Lizbon kentinde resmen ilan edildi.

Dünyanın yeni yedi harikası, UNESCO tarafından kabul edilmemiştir. UNESCO bu harikaları neden kabul etmediğini şöyle dile getirmiştir;
Oy kullanan kişilerin şahsi fikirleri olduğu gerekçesiyle, bu yeni yedi harika kabul edilmemiş olup eski ve halan benimsenen "Dünyanın Yedi Harikası" benimsenmeye devam edilecektir. Ayrıca bu listede bulunan harikalara korunmasında katkıda bulunamayız.
Ayrıca günümüzde "Dünyanın Yeni Yedi Harikası", Dünyanın Yedi Harikasına alternatif olarak gösterilmektedir.

Dünyanın Yeni Yedi Harikası

  1. Tac Mahal
  2. Petra
  3. Kolezyum
  4. Chichen Itza
  5. Machu Picchu
  6. Çin Seddi
  7. Christo Redentor
  8. Keops Piramidi (Onur Ödülü Almıştır.)

Tac Mahal (Agra, Hindistan)


1593-1666 yılları arasında, Babür İmparatorluğu'nun 6. Hükümdarı olan Şah Cihan tarafından Yamuna nehrinin kıyısına yaptırılmış bir eserdir. Tac Mahal'ın çıkmasına vesile olan aslında çok ilginç bir hikayedir.

Şah Cihan'ın eşi 14. çocuklarını doğururken vefat eder ve Şah Cihan bu duruma çok üzülür. Çok sevdiği eşinin ölümünden sonra 2 yıl boyunca devlet işlerine hiç karışmadan hayatına devam eder bu süreçte kendini mimari alanlara ve sanata yakınlaşırken bulur. 1632'de ise bu Tac Mahal harikasının yapımı başlar.

Bu harikanın birçok ilginç hikayesi daha vardır. Tac Mahal yapım efsanalerine göre bu eserin yapımı tamamen bittikten sonra, çalışanların kolları kesilmiştir. Sebebi ise bu eserden benzeri veya aynısı asla yapılmamasını sağlamaktı.

Bu eser Şah Cihan tarafından eşine türbe olarak yapılmıştır ve en güzel, aşk için dikilmiş anıt olarak kabul edilmektedir. Ercümend Banu Begüm'ün ölümünün üzerine Banu Begüm anısına yaptırılmıştır.

İnançlarına göre çocuk doğururken ölen kadınlar herzaman kutsal sayılmaktadır. O yüzden İslam görüşünde büyük bir paya sahiptir.

Bu yapının mimarları ise, Mimar Sinan'ın öğrencilerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi'dir. Yapı üzerindeki yazıları ise Hattat Serdar Efendi yazmıştır. Yapı  20 yıl içerisinde tamamlanmıştır, tam bitim tarihi 1652'dir.

Bu yapının komik bir efsanevi olay daha var. Kubbeyi yaparken desteklenmesi için yapılan iskele, kubbenin yapımındaki masraf ve işgüçünden daha fazlaymış. Kubbe inşaatını bitiminde iskeleyi sökmenin 5 yıl alabileceği bilgisi Şah Cihan'a verilir ve bunun üzerine Şah Cihan, herkesin söktüğü tuğla kendisine ait olacağını söyler ve iskele bir gecede sökülmüştür.

Petra (Ürdün)


Neden yapıldığı hakkında hiçbir fikir sahibi olamadığımız Petra'nın yapımı hakkında da pek bir bilgi sahibi değiliz. Aslında Petra 1812'den önce sadece Araplar tarafından bilinen ve pek umursanmayan bir yerdi. 1812 yılında kayıp bir kent olduğu söylentileri ile İsviçreli kaşif Johann Burckhardt tarafından tekrar keşfedildi ve dünyaya duyuruldu.

Kolezyum (Roma, İtalya)


İtalyan'nın başkentinde bulunan bu yapıt bir arenadır. Vespasianus tarafından MS 72 yılında yapıtın yapılmasına başlanmıştır. Titus döneminde ise yapımı tamamlanmış ve sonralarında (Domitian hükümdarlığı zamanında) birçok değişiklik yapılmıştır. Burada infazlardan, dövüşlere ve taklitlere kadar birçok organizasyonlar düzenlenmiştir. Kolezyum'un asıl adı Arena'dır. Bu adı girişindeki heykelden almıştır. Kolezyum, çeşitli depremler dolayısıyla hasar görmüş ve birçok parçası kırılmıştır. Roma, Kolezyum'u o kadar benimsemiştir ki, madeni paraların üstünde resmi mevcuttur.

Chichén Itzá (Yucatan, Meksika)


Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir İtza Maya kentidir. Varsayımlara göre bir dönem Yucatan'ın dini merkezi olarak kullanılmış.

Eski bir piramidin üzerine inşa edilen bu pramit 9 katlı olup dört tarafından 91 basamak yükselmektedir. Pramit yılın günleri ve ayları, basamak ve teraslarların sayılarıyla temscil ettiği düşünülmektedir. Dört yöne çevrelenmiş basamakların ilkbahar ve sonhabaharın gündönümleri ile ilgili bir bağlantı olduğu varsayılmaktadır.

Güneş ile birlikte oluşan gölgelerin, merdiven altındaki tüylü, başı ve kuyruğu bulunan yılınan yeninden canlanmasını ve yükselişini temsil etmektedir.

Machu Picchu (Cuzco, Perú)



Machu Picchu hakkında şuana kadar bilimsel bir kuruluş ve anlam ifadesi yok. Hatta adı bile yakınında bulunduğu bir dağ zirvesinden almıştır. Günümüze kadar en iyi koruma altında gelmiş bulunuyor. İnka antik şehiri olan Machu Picchu, yaklaşık olarak 1450 yıllarında yapıldığı öngörülüyor.

bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehridir.[3] 7 Temmuz 2007 tarihinde Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir. Machu Picchu 200'den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşur. Şehrin 3bin basamağı hala eskisi kadar iyi bir şekilde durmaktadır.

Çin Seddi (Çin Halk Cumhuriyeti)


Muhteşem bir yol, manzara. Burası Çin Seddi. Çin'in kuzeybatısı tarafına doğru uzanmaktadır. Çin Seddi, 2009 tarihli Çin Halk Cumhuriyeti resmi uzunluk bilgisi; 8.851,8 kilometredir.

Çin Seddi sadece bir dönemde yapılmamıştır. Yaklaşık olarak 20'den fazla ayrı krallıkların emirleriyle yapılmıştır. Chu, Qi, Yan, Wei, Han, Zhao, Qin Krallıkları birbirinden korumak için sınırlarında ilk setler inşa ettiler. Yapılma amacı ise kimilerine göre Türkler ve Moğollulara karşı savunmak kimilerine göreyse ülkelerden kaçışları önlemek olarak varsayılıyor.

Christo Redentor - Kurtarıcı İsa Heykeli (Rio de Janeiro, Brezilya)


Bu muazzam büyüklükteki İsa heykeli 1922'de başlanılıp, 1931'de tamamlanmıştır. Kurtarıcı İsa Heykeli, Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde Corcovado dağı üzerine yerleştirilmiştir. Corcovado dağı 710 metre yükselikte ve müthiş bir manzarası bulunmaktadır.

Christo Redentor (Kurtarıcı İsa Heykeli) Heitor Silva Costa tarafından tasarlanmış ve Fransız heykeltraş Paul Landowski tarafından beş yıl içinde yapılmıştır. Heykel 30 metre boyunda, 8 metre yükselikte bir kaide üzerinde durmaktadır. Yaklaşık olarak 1.145 ton ağırlanda ve sadece başı 3.75 metre yüksekliğinde, 30 ton ağırlığındadır. Kolları ise 30 metre genişliğindedir. Betondan yapılan ve üzerine talk taşı ile kaplanan bu heykel yılda bir milyon turisti selamlıyor.

Keops Piramidi (Kahire, Mısır)


Mısır'ın başkenti olan Kahire kentinin parlayan yıldızı ve gizemleri ile ünlü piramet dünyanın yeni yedi harikasının onur ödülü kazanan adayıdır. Keops Piramidi en eski ve en büyük olan üç anıtsal piramitidir. Milattan önce 2551-2560 yılları civarından yapıldığı varsayılan bu anıt 5.000.000 ton ağırlığındadır. Yüksekliği 138 metre. Orjinal yüksekliği 146.478 metre olduğu varsayılıyor.

Pramidin en büyük taşlarının ağırlığı 25-85 ton arasındadır. Keops Piramidinin yapımdaki 3 milyon kaya kullanmış ve her birinin kütlesi 2.5 ton ağırlığındadır. Yani bir yaşı kaldırabilip, taşıyabilmek için yüzlerce insan gerekli. Zaten nasıl yapılabileceği hakkında kesin bir varsayım bile yok.

Keops Piramidi nasıl yapılmış olabilir? Sorusuna hitaben;


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder