11 Aralık 2014 Perşembe

Dinde Zorlama Yoktur ile İlgili Tüm Bilgiler


Dünya genelinde gayrimüslim kişiler Kuran-ı kerim de geçen bir ayeti çokça eleştirmekte. O ayet "dinde zorlama yoktur". Bu ayet istediğin zaman istediğin şeyi yap demek değildir. Ergenlik çağına girmiş olan ve ben Müslümanım diyen bireylerin sorumlulukları vardır.

Dinde zorlama yoktur demek insanlar istediği zaman namaz kılsın istediği zaman oruç tutsun demek değildir. Kötülük yapan cennete giremez. Bir şeyleri elde etmek için başka şeylerden fedakarlık göstermelidir. Mesela bir ekmek almak için para vermeniz gereklidir. Allah'ın sevdiği kullardan olmak için ise koyduğu kurallara uymak gerekir.

"Dinde zorlama yoktur" aslında bir ayettir. O yüzden bu sözün yanlış bir şekilde yorumlanması doğru değildir. Aslında bu sözün hangi kesime hitap ettiğini ve bu ayet ile ilgili en ince detayları sizler için inceleyip, konuşacağız.

Öncelikle bu ayeti bir çok gayrimüslim eleştirmiş ve alaya almışlardır. Tabi bunun temelinde neyin ne olduğunu bilmeden, asılsız iftira ve yorumların yapılması cahillikten olsa gerek. Öncelikle ayetimizin Türkçe anlamının tamamını okuyalım

"Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk, sapıklıktan ayırd edilmiştir. Artık her kim tâğutu inkar edip, Allah'a inanırsa, sağlam bir kulpa yapışmıştır ki, o hiçbir zaman kopmaz. Allah, her şeyi işitir ve bilir." (Bakara, 2/256)

Evet, ayetimizi okuduk. "Dinde zorlama yoktur" ayeti kimlere hitaben yazılmıştır? Dinde zorlama yoktur ayeti Müslüman olmayan kişilere hitaben yazılmıştır. Bu ayette; Eğer kişi Müslüman değilse onu İslam dinine girmesi için zorlayamayız, anlamını çıkarıyoruz.

Ek bilgi: Tabi bazı dönemlerde büyük İslam alimleri kişileri Müslüman olmaya zorlayabileceğimizi, ayetler ile kanıtlamaya çalışmıştır. Bu konu ise tartışmaya kapalı kalmış ve şuan gündemden düşmüştür.

Konumuza dönersek ayette demek istenilenler;
Müslüman olmayan kişiler Müslüman olmaya zorlanamaz. Lakin Müslüman olan bir kişiye ibadetleri için baskı yapılabilir. Örnek olarak bir ailenin kızına namaz kılması, oruç tutması, tesettüre bürünmesini (kapalı elbiseler giymesini) ve bir çok dini ibadet için zorlayabilir ve hatta bu zorlama daha ileri bir şiddete maruz kalması bile söz konusu olabilir.

Kısacası "Dine girmede zorlama yoktur" ama "Din içinde zorlama vardır" cümlelerini söyleyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder